Gå til indhold

Regeringen styrker dansk engagement med de afrikanske lande

Danmark og EU skal blive bedre til at lytte til afrikanske landes ønsker og prioriteter. Ligeværdige partnerskaber med de afrikanske lande er centralt i den nye strategi, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i dag har lanceret.

Som en del af den nye strategi for Danmarks engagement med afrikanske lande åbner Danmark ambassader i Senegal, Tunesien og Rwanda. Derudover vil regeringen blandt andet øge den diplomatiske muskelkraft på ambassaderne i Egypten, Kenya, Sydafrika, Nigeria og Ghana. Som konsekvens af en række militærkup, der har skabt et meget begrænset handlerum i Sahelregionen, vil ambassaderne i Burkina Faso og Mali blive lukket.

Afrikas geopolitiske relevans og betydning i international politik har aldrig været større; befolkningerne vokser, økonomierne vokser, selvforståelsen vokser. I 2050 forventes hvert fjerde menneske i verden at bo i Afrika. Hver tredje af verdens unge vil være afrikaner. Blandt andet derfor skal EU gøre endnu mere for at være de afrikanske landes foretrukne partner. EU skal kunne levere, hvad der er brug for.

”Et af dette århundredes vigtigste udenrigspolitiske spørgsmål bliver, om de afrikanske lande vil orientere sig mere mod øst eller vest. Vi har en klar interesse i, at de afrikanske lande kigger mod os i Europa, når de skal udstikke kursen for deres fremtid. Vi skal vise, vi kan tilbyde et attraktivt alternativ til den stigende kinesiske og russiske indflydelse på kontinentet. Det skal vi blandt andet gøre ved at investere mere i Afrika og handle mere med afrikanske virksomheder, ligesom vi skal dyrke den gensidige forståelse og blandt andet arbejde for, at flere unge afrikanere kan komme på studieophold i Danmark,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Efter 60 års udviklingssamarbejde med de afrikanske lande er der et solidt fundament at bygge videre på. Helt centralt i strategien står, at der skal skrues op for Danmarks handel med og investering i afrikanske lande.

Det sker blandt andet ved, at Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) styrkes, så de to fonde i fremtiden kan gøre endnu mere for at understøtte danske virksomheder og investeringer i afrikanske lande, og samtidig skubbe på økonomisk udvikling i landene.

Samtidig bliver Udenrigsministeriets timepris for rådgivning til danske virksomheder i Afrika sat ned.

”Jeg har de sidste knap to år rejst i 12 forskellige afrikanske lande og talt med afrikanske partnere. De vil gerne have endnu stærkere bånd til Danmark. Tættere politisk dialog, mere samhandel, flere investeringer. Ofte har de fokus på det grønne område. Danmark er for eksempel førende på vand-teknologi; de danske erfaringer er efterspurgte af vores afrikanske partnerlande, og vi vil gerne bringe dem endnu mere i spil.

Derfor er det et af de områder, hvor vi nu engagerer os endnu mere, blandt andet i bedre samspil med vores myndighedssamarbejde og indsats for styrket samhandel,” siger Dan Jørgensen. 

Med strategien vil regeringen også øge støtten til klimatilpasning i de afrikanske lande. Mange lande er hårdt ramt af den globale opvarmnings konsekvenser i form af blandt andet hyppigere tørker og oversvømmelser.

Det øger presset på vandressourcer mange steder i Afrika. Danmark planlægger over de kommende år at give mere end 1 mia. kroner over udviklingsbistanden til nye bilaterale vandindsatser i Afrika. Allerede i 2025 forventes nye bilaterale vandindsatser for 425 mio. kr. igangsat i Afrika. Der ud over har regeringen som opfølgning på strategien sat gang i en række tiltag inden for bla. håndtering af migration og sikkerhedsudfordringer og kulturel udveksling.

Læs hele strategien og faktaark om de konkrete tiltag i strategien her: https://https//um.dk/Udenrigspolitik/aktuelle-emner/afrikas-aarhundrede

Fakta om ændringer i Danmarks tilstedeværelse i Afrika

Danmark åbner ambassader i hhv. Tunesien og Senegal, mens det eksisterende projektkontor i Rwanda opgraderes til ambassade. Alle tre lande taler med vægt i deres region og ønsker det internationale samarbejde.

Tunesien er en vigtig samarbejdspartner for Danmark i Nordafrika på mange dagsordener med potentiale for at udbygge partnerskabet på eksempelvis klima og grøn omstilling. I 2023 var Tunesien dertil det primære afrejseland for irregulære migranter mod EU på den centrale middelhavsrute.

Senegal er et toneangivende land i Vestafrika med en lang demokratisk tradition i en geografisk kontekst præget af militærkup.

Som konsekvens af et stærkt begrænset handlerum i Sahelregionen efter en række af militærkup de senere år lukkes ambassaderne i Mali og Burkina Faso. 

De fire eksisterende ambassader i Sydafrika, Kenya, Egypten og Nigeria opgraderes til regionale hubs. Disse skal i større grad dække udviklingen i hver deres region.

At styrke en ambassade til en regional hub indebærer et styrket samarbejde med de lande, som ambassaden er sideakkrediteret til. De nye regionale hubs er placeret i lande, der alle er toneangivende i deres respektive geografiske region.

Foruden de regionale hubs styrkes ambassaden i Ghana også.

I alt vil der frem mod 2026 være 10 flere udsendte diplomater på det afrikanske kontinent end i dag.

Der udnævnes en Særlig Repræsentant for Store Søer og Sahelregionen, der skal understøtte fortsat dansk engagement i Sahel og styrke Danmarks indsats i Store Søer-regionen, hvilket blandt andet er vigtigt i forhold til Danmarks medlemskab af FN’s Sikkerhedsråd. 

Desuden afsøges mulighederne for fremskudt dansk tilstedeværelse i lande, hvor Danmark ikke er til stede. Konkret afsøges mulighed for tilstedeværelse af danske diplomater i kortere eller længere perioder på eksempelvis EU-delegationer.

Ambassaden i Algier fortsætter med at dække Tunesien indtil den nye ambassadeåbning.

For pressehenvendelser, kontakt [email protected]