Hvis uheldet er ude
På en dansk ambassade eller konsulat kan du få hjælp til:
- Overførsel af penge til hjemrejse
- Udstedelse af midlertidigt pas
- Kontakt til advokat, hvis du bliver anholdt
- Kontakt til pårørende i Danmark
- Kontakt til forsikringsselskab i tilfælde af sygdom, ulykke eller død
- Oplysning om risikoområder på din vej
Ambassaden eller konsulatet kan ikke:
- Låne penge ud eller lave bankforretninger
- Udbetale bistandshjælp eller pension
- Få dig løsladt fra fængsel eller betale din advokat
- Betale hospital eller læge
- Skaffe dig arbejde eller arbejdstilladelse
Uden for åbningstid
Ringer du til en ambassade eller et konsulat uden for normal åbningstid, har du mulighed for at blive stillet om til udenrigsministeriets vagtcenter i Danmark.
Det er en mulighed, du kan benytte i en kritisk situation, hvor der er behov for assistance, inden ambassaden eller konsulatet åbner igen.
Udenrigsministeriets globale vagtcenter i Danmark kan også kontaktes direkte på telefon +45 33 92 11 12 uden for ambassadernes og konsulaternes åbningstid.
Du kan desuden henvende dig til de lokale politimyndigheder og bede om hjælp.
Ingen dansk repræsentation på stedet
Hvis Danmark ikke har en ambassade eller et konsulat i det land, hvor du opholder dig, kan du søge hjælp på en repræsentation for et af de andre nordiske lande eller EU-lande.
Gebyrer
For nogle af de ydelser, som ambassader og konsulater kan tilbyde, skal du betale et gebyr eller timebetaling. Læs mere under Tyveri/røveri og mistede dokumenter og Gebyrregler.
Ambassader, generalkonsulater og handelskontorer
Danmark har ambassader og generalkonsulater foruden en række handelskontorer i udlandet, som har udsendte danske medarbejdere. Her kan du altid få hjælp og gode råd på dansk.
Det er en god idé, hvis du, allerede inden du rejser hjemmefra, noterer adresse og telefonnummer på den danske ambassade eller det danske konsulat på dit rejsemål.
Honorære konsulater
Ud over ambassaderne, generalkonsulaterne og handelskontorerne har Danmark godt 450 såkaldte honorære konsulater i udlandet.
De honorære konsulater har normalt ikke dansktalende personale. En honorær konsul er ofte en statsborger i opholdslandet, som Danmark har udpeget til at varetage lokale danske interesser. Konsulen får ikke løn for sit arbejde, men vil forsøge at hjælpe en dansk statsborger, som kommer i vanskeligheder, så godt som muligt.